Ünlü ekonomist tarih verdi: AKP'nin seçim öncesi doları bir gecede 8 lira düşürme planı ortaya çıktı...

Ani kur artışlarını engellemek için 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını açıklayan ve dolar kurunu tek gecede 7 lira birden düşüren AKP iktidarı hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks tarafından, dolar kurunun alınacak kararın ardından 21 liraya gerileyeceği iddia edildi.

Türkiye'de yıllardır sürdürülen hatalı ekonomik politikaların bir sonucu olarak hem enflasyon oranlarında son yılların zirvesi görülürken, biryandan da Türk lirası yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

KKM'YE BENZER BİR UYGULAMA YAPILABİLİR Mİ?
Son olarak 2021 yılının son çeyreğinde yaşanan kur ataklarının önüne kesmek için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) iki yıla yakın sürenin ardından ekonomiye büyük bir zarar verirken, uygulamanın açıklandığı gün dolar/TL paritesinde yaşanan düşüş milyonlarca yatırımcıyı hayrete düşürmüştü.

Türkiye'de uzun süredir yeni bir siyasi karar sonrasında kur tarafında benzer bir şokun yaşanıp yaşanmayacağı tartışma konusu haline gelirken, dünyaca ünlü banka Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Robin Brooks, dolar kurunda 21 liraya düşüleceğini belirterek yatırımcılara tarih uyarısında bulundu.

"İKTİDAR DOLAR İÇİN YENİ BİR KARAR MI ALACAK?"
Türkiye'de milyonlarca vatandaş dolar/TL paritesini google üzerinden takip ederken, geçtiğimiz haftalarda peş peşe yaşanan teknik arızalar nedeniyle dolar kuru 24 liraya kadar düşmüş, birçok vatandaş paniğe kapılarak "Hükümet tarafından yeni bir uygulama haberi mi verilecek?" beklentisine girmişti.

Brooks, yaşanacak düşüşlerin 2024 yılında gerçekleşeceğini belirtirken, yaşanacak düşüşün kademeli ve kalıcı olacağına işaret etti.

EKONOMİSTLER İDDİALARI YALANLADI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ortak çalışmaları ile hazırlanan OVP'ye göre dahi dolar/TL tarafında gelecek yıllarda sert yükselişlerin yaşanmasına kesin gözüyle bakılırken Brooks'un iddiaları ekonomi çevresinde yeni tartışmalara neden oldu.

Bazı ekonomistler, ABD merkezli bankaları manipülasyon yapmakla itham ederken, bazı kesimler ise söz konusu düşüş iddialarının "insider info" diye adlandırılan içeriden bilgi olabileceğine dikkat çekerek, temkinli yaklaşılması tavsiyesinde bulunmakta.

"DOLAR İÇİN ADİL DEĞER 21 LİRA"
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan dünyaca ünlü ekonomist, Türk lirası için adil değerin şu anda 21 lira seviyelerinde olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde kurun tamamen serbest bırakılacağını ve bu nedenle parite üzerinde ilk aşamada yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşeceğini, sonrasında ise çok sert bir düşüşle dolar kurunun 21 liralara gerileyeceğini belirtti.

Yorumlar